Een lat relatie alleen maar toch ook weer samen

Je hebt vast wel eens gehoord van een lat relatie. Wat is een LAT relatie? De betekenis: Het woordje ‘lat’ is een Engelse afkorting en staat voor ‘living apart together’. Dit houdt in dat een stel een vaste relatie heeft, getrouwd is of misschien zelfs kinderen heeft maar toch ieder apart woont.

Voor sommigen klinkt dat misschien heel ongezellig, maar toch kiezen stellen steeds vaker voor deze ‘constructie’. Dit is mogelijk deels het gevolg van internet dating bij populaire datingsites zoals Relatieplanet.nl. Online dating heeft de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen. Mensen die ver van elkaar af wonen (soms zelfs in een ander land!) leren elkaar via internet kennen en worden stapelverliefd op elkaar.

Toch willen ze ieder hun eigen vriendenkring, baan en/of huis niet opgeven en daarom geven ze de voorkeur aan een relatie op afstand, waarbij ze meestal doordeweeks apart wonen en in het weekend samen zijn. Er zijn echter ook stellen die helemaal niet zo ver van elkaar af wonen maar toch liever ieder hun eigen ‘stulpje’ behouden.

De voor- en nadelen van een lat relatie

Hoe spannend of praktisch een lat relatie ook kan zijn, aan het hebben van een lat relatie kleven een aantal nadelen. Ten eerste is er een financieel nadeel, want als je ieder apart woont moet je allebei je eigen energie- en internetrekening en huur of een hypotheek betalen. Je houdt dus allebei minder geld over, geld dat je ook zou kunnen besteden om samen leuke dingen te doen, zoals lekker uit eten gaan of een leuk cadeautje voor elkaar kopen. Daarnaast ben je, als je allebei apart woont, vaker avondjes alleen. Als je erg van gezelligheid houdt kan dat op den duur nog wel eens moeilijk worden. Bovendien dien je voor een lat relatie wel redelijk georganiseerd te zijn, want als je veel bezigheden hebt naast je werk dan kan het zo maar gebeuren dat jullie elkaar niet zo vaak zien als jullie zouden willen.

Toch hebben lat relaties niet alleen maar nadelen en kunnen ze zeker van betekenis zijn. Door de moderne internet technologie is het hebben van een lange afstandsrelatie wat makkelijker geworden, omdat je elkaar elke avond kan zien en spreken via de webcam. Mensen die voorstander zijn van een lat relatie geven bovendien vaak aan dat ze erg gesteld zijn op hun eigen ruimte en vrijheid, en dat bij een lat relatie de tijd die ze samen doorbrengen met hun partner echt speciaal is, waar ze elke week weer naar uitkijken.

Als ‘latters’ eenmaal samen zijn besteden ze hun tijd meestal aan leuke dingen, zoals een romantisch etentje, samen naar de film of een gezellige avond bij de open haard, en er is geen tijd om te kibbelen over wie de afwas doet. Ook hoef je als je een lat relatie hebt minder compromissen te sluiten en zijn jullie financieel geheel gescheiden. Kortom, een lat relatie geeft je een beetje meer het gevoel dat je elke keer weer een nieuwe spannende date afspreekt, maar dan met je vaste partner!

Een lat relatie kan daarnaast de perfecte oplossing zijn voor twee tegenpolen die toch onafscheidelijk zijn: bijvoorbeeld als jij een nachtuil bent maar je partner een ochtendmens, of als jij je huis graag altijd netjes schoon houdt terwijl je partner een slons is. Wat de reden ook is van een lat relatie, als het voor jullie allebei werkt dan ben jij het type voor een lat relatie!