Lichaamstaal: Wat kun je er uit aflezen?

Vandaag wil ik het hebben over lichaamstaal. Waarom? Heel simpel: het is een van de eerste dingen waar mensen naar kijken om een indruk te krijgen. Vaak gebeurt het onbewust, en is het niet in een algemene theorie samen te vatten, maar je kunt er zeker leuke dingen mee doen!

Wat heb je eraan om meer over lichaamstaal te leren? Om te beginnen kun je zelf non-verbale dingen van mensen aflezen. Zijn ze blij? Zijn ze boos? Zijn ze verdrietig? Zijn ze zenuwachtig? Dit is allemaal door hun lichaamstaal af te lezen: Boze mensen maken snelle bewegingen, hun wenkbrauwen zijn gefronsd, hun ogen klein, en vaak praten ze meer door hun neus of door hun keel.

Spelen met Lichaamstaal

Aan de andere kant kun je er zelf ook leuke spelletjes mee spelen. Als je bijvoorbeeld lekker languit zit en relaxed kijkt, kun je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen en macht uitstralen: je bent “in control”, omdat er niks is om je druk over te maken: alles is “under control” zeg maar.

Als je weet hoe bepaalde emoties aan lichaamstaal te koppelen, kun je ook veel duidelijker overkomen bij mensen. Een dreigende houding bij “ga weg!” geeft weer een totaal andere uitwerking als de “ga weg!” bij een relaxte en lacherige houding. Bij het eerste ben je echt boos en wil je dat die persoon weggaat, en bij het laatste kan er eerder sprake zijn van een lollige situatie bijvoorbeeld.

Op die manier zijn er nog 1001 manieren hoe je hiermee kunt spelen. Als je hier meer over wilt lezen, raad ik je aan om het boek The Definitive Book of Body Language te lezen. Daar staat van alles in over lichaamstaal en wat het allemaal betekent.

Wat heeft lichaamstaal nu met date en relaties te maken?

Als twee mensen praten, wordt een heel groot gedeelte non-verbaal opgepikt (93%, was het niet?). Hieronder verstaan wij dus intonatie, stembuiging, hoe iemand iets zegt, en vooral: wat voor lichaamstaal heeft hij of zij? Bij relaties is deze lichaamstaal essentieel, want zo kun je zien hoe iemand zicht voelt, en gevoelens zijn weer essentieel bij relaties, toch? In veel relaties hoef je bijvoorbeeld maar een klein gebaar te geven en de ander weet al wat de een voelt: ze begrijpen elkaar.

Ook bij reclames maken ze daar goed gebruik van. Laat ik een voorbeeld geven van een geurtje, in dit geval Baldessarini Ambre van Hugo Boss. Ze hebben een interessant plaatje gemaakt als reclame; hier te bekijken. Wat zie je? Oude man op de voorgrond, mooie dame op de achtergrond, en een vliegtuig.

Wat is er bij die oude man te zien? Hij ziet er netjes uit, hij geeft een rustige indruk, maar niet dat hij in slaap valt. Aan zijn gezicht is te zien dat hij veel heeft meegemaakt: de rimpels geven alle emoties weer die hij uitvoerig heeft beleefd: zorg, boosheid, blijdschap: een man van de wereld met ervaring. Hij oogt verder rustig, en kalm, wat ook duidt op levenservaring: hij heeft de situatie onder controle.

Nu de dame: ze laat zien dat ze interesse heeft. Dit doen vrouwen vaak als ze een leuk iemand zien. Ga maar eens een nachtje uit en kijk maar wat de dames doen als ze een leuke man zien. Haar gezicht is naar de man gericht, maar: naar wie kijkt ze? Het zou een logisch antwoord zijn dat ze naar die bijzondere man zou kijken, maar nee: Het is naar jou.

Je wordt uitgenodigd om initiatief te nemen. Om ook onderdeel van het groepje uit te maken. Hoe? Door die parfum te kopen natuurlijk, want in werkelijkheid is het erg onwaarschijnlijk dat je ooit zoiets zal meemaken: een vrouw die een Cessna kan vliegen is erg zeldzaam, laat staan een mooie vrouw als deze! Om er een beetje in de buurt te komen, kun je dat dus doen door die parfum te kopen.

Moet je dit alles nou echt weten? Eigenlijk niet, veel dingen gebeuren op onbewust niveau in een fractie van een seconde, maar het is wel doorslaggevend voor als iemand interesse in iets of iemand heeft of niet. Als jij actief invloed wilt kunnen uitoefenen op mensen, is het zeker handig om lichaamstaal te bestuderen: je kunt er op een leuke manier op inspelen, en je kunt meepraten over een tal van dingen: foto’s (waarom staat iemand nou zo?), kunst of architectuur (waarom is het nou zo gemaakt?), of natuurlijk gewoon de psychologie van de mens zelf, altijd leuk, toch?

Lichaamstaal tijdens Speeddaten

Nou, bij deze nog wat tips om te zien hoe iemand interesse in jou heeft: alleereerst de positieve lichaamstaal: lachen, giechelen, die ander is in trance (open mond, beetje staren), hij of zij komt dichtbij je staan, oogcontact, spelen met haar, aanrakingen, spontaan, vrolijk.. Dit zijn allemaal handige tips als je bijvoorbeeld naar een speeddating avond gaat. Of überhaupt tijdens het daten)

In dat geval doe je het erg goed. Minder goede signalen zijn: hele tijd knikken, gesloten lichaamshouding (armen gekruisd), negatieve emoties (irritatie), verveelde indruk (kijkt weg, kijkt beetje beteuterd), geforceerde nep-lachjes, nerveuze indruk…

Als je het goed doet, heb je alleen maar positieve signaaltjes, en als je het niet goed doet, dan heb je ze niet. Ga hier nou tijdens het versieren niet te veel naar vissen, want eigenlijk heb je daar geen tijd voor!!! Toch nog altijd leuk voor achteraf, weet je misschien waar het misging of als het tijd is om de benen te nemen!!!

Let jij tijdens een date erg op de lichaamstaal van de ander?