Valentijn: Wat moet je er mee?

Alles over Valentijn en over de wat je ermee moet.

Hoewel er verschillende verhalen over Sint Valentijn bekend zijn, is deze verhaal toch wel het meest bekende: Valentinus, ofwel Valentijn was een bisschop die vond dat mannen die werden uitgezonden voor militaire missies ook mochten trouwen en regelde ook dat niet-christenen met christenen konden trouwen, omdat hij de liefde belangrijker vond dan wat de keizer hen opdroeg.

De keizer was hier dus niet echt van gecharmeerd en veroordeelde onze Valentijn ter dood. Sint Valentijn was dus iemand die vond dat de liefde tussen twee mensen juist moet worden aangemoedigd, en niet worden verboden, wat de keizer deed. Uiteindelijk is hij ook door de paus heilig verklaard en om die dag te vieren (14 februari), is het sindsdien de dag van St. Valentijn, de beschermheilige van de geliefden, of hoe wij het kennen: Valentijnsdag.

En wat moet ik met Valentijn doen?

Officieel is Valentijnsdag geen nationale feestdag, dus als je wilt, kun je het helemaal aan je voorbij laten gaan. Veel mensen hebben er ook een hekel aan, omdat het zo commercieel lijkt te zijn en als je om je heen kijkt, kun je weleens de indruk krijgen dat bedrijven het als excuus gebruiken om mensen geld afhandig te maken, maar volgens mij doet elke bedrijf of winkel dat wel, geloof het of niet! Hoe vaak hoor je mensen niet roepen dat ze door 11 september voorzichtiger/paniekeriger/paranoide zijn geworden?

Valentijnsdag is, net als Kerstmis en Sinterklaas allang geen aangelegenheid meer dat uitsluitend bedoeld is voor christenen. Het is meer een dag om wat feest te vieren, en om een bepaald persoon in het zonnetje te zetten. Bij Sinterklaas zijn het vaak de kleine kinderen, bij Kerstmis iedereen, zodat er vrede op aarde is en op valentijnsdag zijn het in dit geval de geliefden: een dagje om elkaar eens lekker te verwennen! Het kan een dag zijn dat je kunt vieren samen, maar het kan ook zijn om je een dieuwtje in de rug te geven voor een geliefde die nog moet komen. Natuurlijk is het erg dom om tot Valentijn te wachten om actie te ondernemen, maar voor mensen die nog twijfelden, hebben dan geen reden meer om zich te verstoppen!

Moet ik nou echt cadeaus kopen voor Valentijn? Nee.

Nee. Je hoeft geen cadeaus te kopen. Misschien zijn er ook andere manieren om jouw valentijnsdag een beetje bijzonder te maken. Mensen die alles al hebben, kunnen bijvoorbeeld wat tijd vrijmaken voor elkaar. Geef elkaar wat meer aandacht, of doe eens iets geks wat je normaal nooit doet. Misschien is het iets stouts, of misschien is het ook leuk om eens wat te gaan niksen. Het hangt allemaal van jou af, ik laat je fantasie de vrije loop hier!

En als ik wel iets leuks wil kopen? Iemand leuke ideetjes?

Als je nog single bent, vind ik eigenlijk niet dat je speciaal iets voor deze dag moet doen. Mijn ervaring leerde dat je een meisje moet charmeren, en dan maakt het niet uit of het hartje zomer op oud & nieuw of op 14 februari moet gebeuren. Een kaartje of cadeautje is vaak erg indirect voor vrouwen, je moet er ook meer mee doen dan alleen maar anoniem iets opsturen! Eigenlijk moet je het gewoon persoonlijk aan haar geven, dan weet je meteen waar je aan toe bent. Als je als vrouw daarentegen iets stuurt, dan betekent het waarschijnlijk een hoop, omdat jij die stap zet… Klinkt hoopvol, maarreh… Vergeet dan niet dat je nog altijd het risico hebt dat hij het signaaltje… Mist… Maar ja, doe je niets, dan gebeurt er ook niets…

Je waagt het erop en wilt toch iets geven voor Valentijn? OK, dan zou ik het bij een leuk kaartje of bij een roosje houden. Rood natuurlijk, want dat is de kleur van de liefde. Zeg iets liefs, en als je het niet hebt gedaan: zeg wat je van haar waardeert. Hoe lief jij vindt dat zij sommige dingen doet bijvoorbeeld, en wat het allemaal met jou doet: Haar mooie glimlach, die jou doet weten dat het leven prachtig kan zijn!

Een versierguru van Amerika raadde vroeger heliumbalonnetjes aan met een cocky & funny boodschap. Zelf geef ik de voorkeur aan rozen, want daar zijn meisjes ook dol op. Balonnetjes zijn mij iets te zweverig geworden 🙂

Als je al in een relatie bent, heb je veel meer mogelijkheden. Voor de leukste en origineelste cadeaus heb ik hier een top-5 gemaakt van dingen die je voor Valentijn kunt kopen:

5: De romantische, roze zitzak van Fatboy voor met zijn tweetjes!
4: Een lief gedicht op de koelkast!
3: Mooie sieraden
2: Een roosje
1: Lekker gezellig in bad of onder de douche met iets lekkers, ook voor daarna…

Oh ja: op de nulde plaats heb ik er nog eentje die je eigenlijk helemaal niet mag vergeten: Valentijnskaartjes!

Nou, ik hoop dat je nu genoeg inspiratie hebt!